System HACCP od stycznia 2006 r. stanowi nieodłączną część przepisów w zakresie higieny żywności. HACCP to skrót od Hazard Analysis Critical Control Points. Jest oparty na istniejących już przepisach higienicznych i ma na celu identyfikację, ocenę i eliminację istotnych zagrożeń dla zdrowia związanych z żywnością. Do spełnienia tych wymogów są zobowiązane wyłącznie przedsiębiorstwa!
Stosowanie w procesie produkcyjnym sprzętu roboczego sprawdzonego zgodnie z systemem HACCP jest ważnym elementem wdrażania wymaganych przez przepisy prawa wewnętrznych środków kontroli. Kolorowe szczotki higieniczne zgodne z systemem HACCP umożliwiają przyporządkowanie szczotek, szczotek do szorowania i mioteł do poszczególnych etapów produkcji i obszarów zastosowania. Zapewnia to przejrzysty podział obszarów wg HACCP.
High Loft to wyściółka wewnętrzna z miękkiego polaru z długim włosiem, która zapewnia doskonałą izolację termiczną. Komory powietrzne w tkaninie o długim włosiu magazynują ciepło ciała, izolując w ten sposób od przenikającego zimna.
Ekstremalne temperatury – w niektórych branżach stanowią one spore wyzwanie. Dla pracowników, ale też dla odzieży roboczej. Przede wszystkim obuwie musi być optymalnie dostosowane i odpowiadać dokładnym wytycznym. HRO to norma dotycząca obuwia roboczego. Oznaczenie HRO gwarantuje, że obuwie jest odporne na ciepło kontaktowe, częściowo nawet na krótkotrwałe działanie temperatur do 300°C.