Obuwie kuchenne i wszelkiego rodzaju obuwie robocze dla gastronomii musi zapewniać maksymalny poziom komfortu i higieny . Długie stanie i chodzenie, pokonywanie długich odcinków: cholewka, podeszwa i wkładka powinny być specjalnie zaprojektowane pod kątem użytku w takich warunkach. Pantolety Weimar to przykład idealnego obuwia kuchennego. Cholewka wykonana ze skóry naturalnej jest odporna i łatwa w pielęgnacji, co jest absolutną koniecznością w przypadku pracy w restauracjach, stołówkach, barach, pubach i wielkich kuchniach. Dzięki składanemu paskowi na piętę możliwa jest ponadto indywidualna regulacja rozmiaru. Podeszwa jest samoczyszcząca i antypoślizgowa wg SRC. Chodaki robocze są antystatyczne, odporne na paliwa, tłuszcze zwierzęce i ługi, co sprawia, że doskonale nadają się do stosowania w różnych obszarach gastronomii. Również w przypadku tych butów roboczych do najpopularniejszych kolorów należą biały i czarny. Chodaki te są również dostępne w wersjach z akcentami w kolorze bakłażanowym, petrol lub niebieskim lazurowym.
W przypadku gdy organizacja zawodowa wymaga stosowania w kuchni obuwia bezpiecznego, doskonałym wyborem będą
buty bezpieczne ABEBA Rhodos w kolorze białym lub czarnym. Model ten, wyposażony w stalowe podnoski i odpowiedni do pracy w kuchni wg niemieckich przepisów BGR 111, stanowi prawdziwie uniwersalne obuwie dla wszystkich zawodów gastronomicznych. Chodaki bezpieczne damsko-męskie dostępne w rozmiarach od 36 do 46.